Opublikowany przez: Joanna P. Redakcja
Autor zdjęcia/źródło: Dania na upał, Daria Yakovleva Pixabay, Valeria Aksakova Freepik
Menu na upalne dni powinno być lekkie, to już wiemy. Podczas lata warto także pamiętać o wykorzystywaniu sezonowych warzyw i owoców. To w oparciu o nie powinniśmy przede wszystkim komponować dania, co wcale nie oznacza, że należy całkowicie wyrzucić z kuchni produkty całoroczne. Chodzi jedynie o zachowanie rozsądnej równowagi – no bo kiedy jeść botwinkę, chrupać młodą kalarepkę, czy zajadać się truskawkami, jak nie latem? Miłośnicy schabowego wcale nie muszą czuć się wykluczeni. Kotlet doskonale przecież komponuje się z młodą kapustką i ziemniaczkami.
Zebraliśmy różne propozycje dań na upały, aby zadowolić wybrednych czytelników. Dodam także, że nie jest to menu dla osób odchudzających się. Ot, zwykłe propozycje dla każdego, kto chce podczas lata zdrowo się odżywiać a przy okazji może i zrzucić parę kilogramów.
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
1. Cukinie umyć i pokroić na plasterki, końcówki wyrzucić
2. Fasolkę ugotować al dente, ostudzić i pokroić na kawałki
4. Groszek ugotować i ostudzić.
5. Orzechy posiekać na drobno, kilka zostawić i pokruszyć na większe kawałki.
6. Wymieszać zioła i sól z oliwą.
7. Sos połączyć z warzywami, ryżem i posiekanymi orzechami.
8. Przed podaniem posypać sałatkę orzechami w kawałkach
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
1. Obrany czosnek posiekać, utrzeć z solą a następnie wymieszać z 3 kromkami chleba pokruszonym na kawałki i oliwą
2. Trzy pomidory bez skórki włożyć do miksera, jednego bez nasion pokroić w kostkę i odłożyć
3. Większą część obranego ogórka (3/4) umieścić w mikserze, 1/3 pokroić w drobną kostkę
4. Większą część papryki włożyć do miksera, 1/3 pokroić w drobna kostkę
5. Do warzyw w mikserze dodać cebulę, chlebową pastę, ocet i wodę – wszystko zmiksować
6. Uzyskaną pastę przetrzeć przez sitko i schłodzić.
7. Podawać z warzywami pokrojonymi w kostkę i grzankami z pozostałego chleba
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
Składniki:
Przygotowanie KROK PO KROKU:
ZOBACZ TAKŻE:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka 2017.09.21 15:54
Oj te sałatki.. pyszności.. mmmm można robic całym rokiem
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.